Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut Kerro palvelustasi 2024 -kyselyn tuloksia. Kyselyyn osallistui lähes 43 000 kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasta tammi–maaliskuussa 2024.
Palvelukeskus Puistokartano sai parhaat pisteet Kotihoito ja yhteisöllinen asuminen -kategoriassa Länsi-Uudenmaan alueella.
Kotihoidon ja yhteisöllisen asumisen asiakkaat vastasivat seuraaviin kysymyksiin
- Avun saannin riittävyys (Saan tarpeeksi apua ja palvelua)
- Turvallisuus (Minulla on turvallinen olo)
- Toiveiden huomiointi (Toiveitani otetaan huomioon hoivassa ja palvelussa)
- Palvelun suositteluhalukkuus (Kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheisellesi?)
Kysy vapautuvista asunnoista. Tällä hetkellä meillä ei ole pitkiä jonoja.
Ole yhteydessä, kerron mielelläni lisää asuntotilanteista; vuokrauspäällikkö Ulla-Mari Helenius, 050 366 2542, ulla-mari.helenius@elpy.fi.
Palvelujohtaja ja hoivapalvelupäälliköt inspiroitumassa ja kehittämässä johtamistaitojaan Osastonhoitaja & Hoitotyön Johtaja 2024 -tapahtumassa Tampereella.
Järjestimme marraskuun alussa asukkaille ja heidän läheisilleen Merikartanossa ja Puistokartanossa turvallisuusluennon. Asiantuntijana aiheesta oli kertomassa Arttu Vallenius. Teemoina oli mm. erilaiset huijauskeinot, miten tunnistaa huijarin ja keneen voi luottaa. Aihe kiinnosti kovasti, salit olivat molemmissa taloissa täynnä. Tärkeä asia!
Syksyn ajan julkisuudessa on keskusteltu valtion ja hyvinvointialueiden taloudellisista haasteista. Hyvinvointialueet ovat yksi toisensa jälkeen julkistaneet säästötoimenpiteitään taloudellisten haasteiden selättämiseksi. Lähes kaikki hyvinvointialueet aikovat säästää vähentämällä ympärivuorokautista palveluasumista ja siirtämällä vanhusten hoitoa kustannuksiltaan ja henkilöstön määrän kannalta kevyempiin palveluihin.
Olemme hyvin huolestuneita päättäjien suunnitelmista leikata vanhusten tarvitsemasta ympärivuorokautisesta palveluasumisesta ja sen korvaamisesta muilla palveluilla.
Jos oikein hyvin käy, yhä useampi meistä saavuttaa vanhuuden elämänvaiheen. Tästä syystä yhä useampi myös tarvitsee elämän loppuvaiheessa hoivaa ja hoitoa ‒ ja sen tulee riittää meille kaikille.
Hoivaa tarvitsevia vanhuksia ei saa jättää heitteille, vaille tarvitsemiaan riittäviä palveluita. Taloudellisilla tekijöillä tai säästötavoitteilla ei voida perustella ympärivuorokautisten hoivapaikkojen vähentämistä tilanteessa, jossa hoivan tarve päinvastoin kasvaa johtuen vanhemman väestön suhteellisen lukumäärän lisääntymisestä. Jokaisella ihmisellä ikään katsomatta on perustuslain mukaan oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Vanhuksille pitää turvata perustuslain edellyttämät ja tarpeenmukaiset palvelut ja sitä kautta ihmisarvoinen elämä.
Elämme monin tavoin palvelurakenteiden ja palvelumuotojen murrosvaiheessa, joka voi kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Päättäjien päätöksiin perustuvat hyvinvointialueet hakevat uudistuksia monin eri tavoin. Digitaalisuus tuo uusia mahdollisuuksia hyvän hoivan tueksi. Työ on kuitenkin vasta aloitettu.
Lainsäädäntöön perustuvat palvelut ja riittävä hoiva on turvattava myös yhteiskunnan murrosvaiheessa. Viisaita ja ihmisarvoja kunnioittavia päätöksiä tarvitaan paitsi hallitukselta ja eduskunnalta niin ennen kaikkea hyvinvointialueiden päättäjiltä. Vanhusten hoivatarve on tässä ja nyt.
Helsingissä 2.11.2023
Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry ja sen seuraavat jäsenyhteisöt:
Arvokas vanhuus ARVA ry, Aunen ja Erkin koti -säätiö, De Gamlas Hem r.f., Eläkeläiset ry – Pensionärerna rf, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Espoon Eläkekotisäätiö sr., Espoon Lähimmäispalveluyhdistys ry, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry, Gamlakarleby Åldringsvänner rf, Gerontologinen ravitsemus Gery ry, Haapajärven Vanhainkotiyhdistys ry, Helsingin ortodoksinen seurakunta/Diakoniatyö, Helsingin seniorisäätiö sr., Helykodit ry, Hoiva Sofia Oy / Palvelukoti Sofia, Hoivakotifarmasia ry, Hyvänolon Elämänpuu Oy, Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö sr, Ikävihreät ry, Ilmari Helander Vanhusten säätiö sr., Imatran palvelutaloyhdistys ry, Imatran Vanhusten ja Eläkeläisten Palvelusäätiö sr, Jalmarin Koto, Joutsan Palvelukotiyhdistys ry., Jyväskylän hoivapalveluyhdistys ry., Jämijärven Vanhustentaloyhdistys ry, Kansallinen senioriliitto ry, Kauhajoen Vanhaintuki ry, Kellokosken Eläkeläiset ry, Kerimäen Vanhusten ja Vammaisten Tuki ry, Kirkkopalvelut ry, Kivipuiston Palvelukotisäätiö, Koivupirtin säätiö sr, Kotipirtti ry, Kuurojen Palvelusäätiö sr, Kymijoen Hoiva ry, Lappeenrannan palvelukeskussäätiö sr, Lappeenrannan Vanhainkotiyhdistys ry, Liepeen hoiva ry, Liikehäiriösairauksien liitto ry, Linnaistenhovin Senioritaloyhdistys ry, Lomakotiyhdistys Ilonpisara ry, Mallusjokisäätiö sr, Marjatta-Säätiö sr, Miina Sillanpään Säätiö sr., Mikkelin Kotikaari ry, Naantalin Vanhusten Tuki ry, Nivalan vanhustenkotiyhdistys ry, Omakotisäätiö sr, Oulun Seudun Muistiyhdistys ry, Oulun Seudun Mäntykoti ry, Oulun seudun omaishoitajat ry, Palveluyhdistys Rateva ry, Perhehoitoliitto ry, Perhon Seudun Vanhustenkotiyhdistys ry, Pro Vaskikodit -yhdistys ry, Puolangan vanhustenkotiyhdistys ry, Pääkaupunkiseudun Sotaorvot ry, Rovalan Setlementti ry, SALVA ry, Satakunnan Vanhustuki ry, Sateenkaariseniorit ry, Savonlinnan Iltakoti ry, Stiftelsen Hemmet i Åbo sr., Suomen Kinestetiikkayhdistys ry, Suomen Setlementtiliitto ry, Suomussalmen vanhustentaloyhdistys ry, Syöpäjärjestöt, Såka daghems- och byagårdsförening rf., Särkisalokotiyhdistys ry, Tampereen ensi- ja turvakoti ry, Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry, Taukokangas Oy, Toijalan Seudun Vanhainkotiyhdistys ry, Tornion sairaskotisäätiö sr, Saarenvire, Tukenasi ry, Till ditt stöd rf, Turun Lähimmäispalveluyhdistys Ry, Turun Seudun Vanhustuki ry, Vuollekodin kannatusyhdistys ry., Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry
Haluaisitko olla avuksi ja iloksi koirasi kanssa? Tule mukaan ulkoiluystäväksi!
Vapaaehtoinen ulkoiluystävä koirineen tarjoaa ulkoiluseuraa sitä kaipaavalle iäkkäälle. Toimintaan sopiva koira suhtautuu ystävällisesti vieraisiin ihmisiin ja sen kanssa ulkoilu on helppoa.
Koiraulkoiluystäväkoulutus
- to 9.11. klo 17-19 Koiraulkoiluystävätoiminnan periaatteet
- ti 14.11. klo 17-19 Koirien tapaaminen ja liikkumisen apuvälineisiin tutustuminen (koirat mukana)
Koulutuspaikka: Palvelutalo Merikartano, Tyrskyvuori 6 A, koulutus on maksuton.
Ilmoittaudu mukaan: kaisa.pekola@elpy.fi, 0400 744 137. Ilmoittautumisen yhteydessä kerrothan yhteystietosi ja mahdolliset ruoka-aineallergiat/erityisruokavalion sekä koirasi rodun ja iän.
Koulutus on osa Ikäinstituutin koordinoimaa Tossut ja tassut liikkeelle -hanketta: www.ikainstituutti.fi/tossut-ja-tassut-liikkeelle
Kirjoitettua ja puhuttua selkokieltä oppimassa
Selkokieli on suomen kielen muoto, jossa kieltä on mukautettu helpoksi sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan. Selkokieli on vielä helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin selkeä yleiskieli. Selkokielestä on hyötyä ihmisille, joiden kielitaidon puutteet vaikeuttavat arjesta ja vaikkapa työelämästä selviytymistä. Heitä ovat esimerkiksi ihmiset, joilla kielellisen tuen tarve on pysyvä (esim. kehitysvamman tai lukivaikeuden takia), syntynyt elinajan aikana (muistisairaus, afasia) tai joiden äidinkieli ei ole suomi. Arvion mukaan yli 10 prosenttia Suomen väestöstä tarvitsee selkokieltä.
Selkokielen koulutuksessa tutustuttiin selkokielen kohderyhmiin, esimerkkeihin kirjoitetusta selkokielestä ja kirjoitetun selkokielen periaatteisiin. Perehdyimme myös puhutun selkokielen ja vuorovaikutuksen ohjeisiin. Monikulttuurisessa työyhteisössä selkokieli voi auttaa niin ohjeistuksien tekemisessä kuin kollegojen keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Lisäksi selkokielen periaatteet auttavat viestinnän selkeyttämisessä ja asiakkaiden kohtaamisessa.
Selkokielen koulutuksen piti Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy 26.9.2023. Saavuta Asiantuntijapalvelut on Kehitysvammaliiton omistama yritys, joka on erikoistunut selkokieleen ja saavutettavuuteen sekä puhe- ja kehitysvamma-alan erityiskysymyksiin.
Ikäihmisten digitarinatyöpajassa osallistujat pääsivät kertomaan oman henkilökohtaisen muistonsa tarinan muodossa ja työstämään siitä 1-3 minuutin videon. Jokainen osallistuja kirjoitti haluamastaan muistosta lyhyen tekstin, joka kuvitettiin videoksi omilla valokuvilla. Jos valokuvia ei ollut mahdollista käyttää, etsittiin sopivia kuvapankeista.
Kolmen osallistujan ryhmässä ohjaaja auttoi videon tekemisessä ja lopuksi digitarinat katseltiin Puisto- ja Merikartanon asukkaiden kesken. Valmiit digitarinat jäävät osallistujien käyttöön ja niitä voi jakaa esimerkiksi läheisilleen halutessaan.
Ikäihmisten digitarinatyöpajan malli on luotu Turun ammattikorkeakoulun Kulttuurihyvinvoinnin Vilma Vaarnan Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (Medianomi YAMK) opinnäytetyön kehityshankkeena. Yhteistyötahona toimi Espoon Lähimmäispalveluyhdistyksen Puisto- ja Merikartanon palvelutalot.