Usein kysyttyä asumisesta

Kuka valitsee asukkaaksi? Miten teille pääsee asumaan?
Asukkaaksi Merikartanon ja Puistokartanon vuokra-asuntoihin haetaan toimittamalla asuntohakemus liitteineen vuokraus- ja viestintäpäällikkö Ulla-Mari Heleniukselle ulla-mari.helenius(at)elpy.fipuh. 050 366 2542. Lue lisää hakemisesta taloihimme.

Talot ovat ARA-kohteita (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). Asukasvalinnat yhdistys tekee ARA:n ohjeistusten mukaisesti. Lähtökohtana arvioidaan toimintakykyä ja palveluasumisen tarvetta.

Ryhmäkoti Puistohelmi on muistisairaiden ryhmäkoti. Olemme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen alueiden sopimuskumppani. Asukkaaksi voi hakeutua ottamalla yhteyttä kotikunnan seniorineuvontaan, joka suorittaa palvelutarpeen arvion. Puistohelmi tarjoaa ryhmäkotimuotoista palveluasumista, tukea ja hoivaa. Hoitajat pitävät asukkaista huolta vuorokauden ympäri.

Asun Imatralla, voinko hakea teille asukkaaksi?
Kyllä, meille voi hakea asukkaaksi mistä päin maata tahansa.

Mikä on asuntojen varustetaso?
Merikartanon ja Puistokartanon asunnot ovat vuokrahuoneistoja. Asunnoissa asukkailla on oma keittiö, olohuone, makuuhuone ja wc-kylpyhuone. Asunnot vuokrataan tyhjinä, asukas sisustaa ne omilla huonekaluillaan ja tavaroillaan.

Ryhmäkoti Puistohelmessä asukkaalla on oma huone ja kylpyhuone. Muut tilat ovat yhteisiä.

Saako asunnossa olla rauhassa, käyvätkö hoitajat asunnossa?
Meillä asukas asuu omassa kodissaan. Asuntoon tullaan vain, jos asiasta on sovittu etukäteen tai jos asukas kutsuu apua.

Käykö teillä palveluseteli?
Olemme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kotihoidon palvelusetelin palveluntuottaja. Hyvinvointialueen Seniori-info antaa tietoa ja ohjaa palvelusetelin hakemisessa. Palveluseteli voidaan myöntää säännölliseen tai tilapäiseen kotihoitoon. Säännöllisen kotihoidon palvelusetelin arvo on tuloihin perustuva.

Mitä talossa päivisin tapahtuu? 
Asukastoiminta ja -neuvonta suunnittelee viikoittain vaihtuvaa ja asukkaiden toiveiden mukaista ohjelmaa asukkaille. Säännöllisesti kokoontuvat ryhmät harrastavat monenlaista mm. maalausta, käsitöitä tai puutarhanhoitoa. Taloissa tapaavat mm. svenska klubben, miesten ja naisten omat keskustelupiirit. Erilaiset musiikkiesitykset, ohjattu ryhmäliikunta, luennot, konsertit ja pihatapahtumat tuovat taloihin elämää, johon kaikkien on helppo osallistua. Mikäli mieleistä tekemistä ei vielä järjestetä, voivat asukkaat toivoa sellaista yhteisöohjaajalta.

Miten ruokailu teillä hoituu?
Asukas voi valmistaa itse ruokaa omassa keittiössään tai käyttää ravintolamme palveluita omien tarpeiden mukaan. Ravintoloissa on päivittäin tarjolla runsas ja maistuva aamiais- sekä lounasbuffet sekä päivällinen. Asukkaat voivat syödä arvonlisäverottomaan hintaan. Aterian voi maksaa kertamaksuna käteisellä tai kortilla, ostaa ruokalipukkeita tai tehdä laskutussopimuksen. 

Ryhmäkoti Puistohelmen asukkaat ruokailevat ryhmäkodin tiloissa.

Voiko lemmikki muuttaa taloihin? 
Lemmikit eivät voi muuttaa meille asukkaaksi, mutta ovat lämpimästi tervetulleita vierailijoina. 

Mitä kuluja asumisesta tulee?
Kuukausittaiset kiinteät kulut ovat vuokra, vesi ja perusmaksu. Sähkö ei sisälly vuokraan. Jos asukas on käyttänyt palvelutalon palveluja, esimerkiksi siivous- ja hoivapalveluita, ne laskutetaan kalenterikuukausittain. 

Asukkaiden kanssa tehdään sosiaalipalvelusopimus ja -suunnitelma, jolloin he ovat oikeutettuja arvonlisäverottomiin (0 % alv) palveluhintoihin. Hoiva-, huolenpito- ja siivouspalveluista voi saada kotitalousvähennyksen

Mikä on asuntojen irtisanomisaika ja miten irtisanominen tehdään?
Irtisanomisaika on asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukainen yksi kuukausi. Irtisanomisaika alkaa kulua irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. Muuttopäivä on vuokrasopimuksen viimeinen voimassaolopäivä. Irtisanominen tehdään talon hoivapalvelupäällikölle.

Asunto 3 krs, 2 h+kt+parveke – 40 m2773,42
Perusmaksu295,00
   • turvallisuus, turvaranneke
   • yhteisöllisyys, asukastoiminta
   • henkilökuntavalmius vuorokauden ympäri (24/7)
   • asukasneuvonta
 
Vesimaksu  21,00
Sähkön perusmaksu + kulutus/asunto    6,40
Yhteensä1095,82
Asunto 3 krs, 2 h+kt+parveke – 41,5 m2 904,57
Perusmaksu 295,00
   • turvallisuus, turvaranneke
   • yhteisöllisyys, asukastoiminta
   • henkilökuntavalmius vuorokauden ympäri (24/7)
   • asukasneuvonta 
 
Vesimaksu   25,00
Asukas tekee oman sähkösopimuksen     
Yhteensä 1224,57

Kysy lisää asumispalveluistamme

Ulla-Mari Helenius

Vuokrauspäällikkö
050 366 2542ulla-mari.helenius@elpy.fi